marți, 28 noiembrie 2017

Cum să te pregătești pentru Bac?


Știu că examenul de bacalaureat pare un balaur cu zece mii de capete, care se apropie tot mai mult de tine, elevul de liceu. Pe măsură ce se apropie vara, flăcările acestuia încep să îți dea tot mai multă transpirație (la propriu și la figurat). Cu siguranță te întrebi de ce să te apuci prima dată. Nu! Răspunsul nu este „cu mâinile de păr!”. :))
Iată cum poți să treci cu bine de bac, dacă ții cont de câteva sfaturi:

1. Fă ordine în minte, dar și în cameră!
2. Caută toate materialele cu informații, cărți, planșe, fișe, proiecte, teme, orice ai primit de-a lungul anilor de școală! Pune-le în ordine și verifică dacă ai totul!
3. Printează foile cu materia pe care o ai de învățat (există o programă, care conține capitole și titluri de capitole pe care trebuie să le răsfoiești, precum și un anumit conținut care trebuie învățat). Dacă ești organizat, ai totul sub control!
4. Găsește-ți un ritm al tău! Dacă pentru tine e stresant să înveți ziua, păstrează timp seara pentru studiat, sau invers. Un progres poate fi vizibil și dacă sunt pașii mici. Important e să nu te oprești! Nu cred că vrei să ajungi la bac fără să știi ce probe dai!
5. Colorează, subliniază, încercuiește cu marker, transcrie! Nu te opri din a citi!
6. Verifică dacă ai reținut ceea ce ai citit! Notează pe o foaie separat ideile principale dintr-o anumită operă sau fă o schiță a ta, pe care sigur ți-o vei aminti la examen.
7. Învață formulări standard, general valabile, care pot fi folosite în orice situație, în orice context!
8. Nu te stresa! Nu intra în panică! Nu ajută la nimic...
9. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri!
10. Exersează zilnic, efectuând cât mai multe variante asemănătoare cu cele de bac!
11. Fii atent în clasă! Chiar dacă sună a clișeu, e momentul să devii serios și să te implici. Dacă nu îți place să fii activ la oră, măcar ascultă cu atenție. Cu siguranță vei reține informații din clasă!
12. Ieși de pe internet!!! Aruncă telefon, laptop și uită de facebook, instagram, pinterest și alte dependențe. Le poți folosi cu măsură, dacă părinții încă nu ți-au tăiat cablul de conectare la internet. :) Apucă-te chiar acum de învățat și nu mai pierde vremea citind sfaturi utile! :)