joi, 14 decembrie 2017

STUDIU DE CAZ - relatie conflictuala profesor-elev

Realizaţi scurta analiză (prezentare) de caz.


Analizaţi situaţia descrisă mai jos (prezentaţi/descrieţi o situaţie problemă sau conflictuală legată de relaţia profesor – elev sau legată doar de comportamentul adaptativ / de învăţare al elevului/educatului; situaţie pe care aţi întâlnit-o sau aţi trăit-o.....)  şi folosiţi metodologia tip „soluţionarea problemei” pentru a răspunde la întrebările date în continuare.
      Clasa a VIII-a B așteaptă sosirea profesoarei la ora de Limba și literatura română într-o dezordine ce instalează în clasă haos, indisciplină şi bătaie între doi băieţi. Profesoara de română merge în pauză la bibliotecă pentru a lua o carte folositoare la oră. După o întârziere de 15 minute, cu toate că gălăgia se auzea de la bibliotecă, profesoara intră în clasă făcând observaţie clasei pentru comportamentul avut şi îi ridică în picioare pe cei doi elevi care continuau să se bată în momentul intrării profesoarei în clasă. Profesoara rezolvă repede problema şi face următoarele oservaţii: “-Alex şi Dan, nu e frumos să vă bateţi. Alex, tu ai note bune la română. Stai jos. Dan, tu ai pentru astăzi nota 4 la română. Şi aşa lipseşti mult şi nu ai note. Stai jos, chiulangiule, oricum eşti ca şi absent.”  Profesoara verifică superficial temele şi trece la anunţarea noii lecţii. Trebuie menţionat faptul că Dan a fost etichetat de profesoara de română ca fiind „băiatul-rău”. Acesta răspunde, de obicei, foarte obraznic la orice întrebare, atât colegilor, cât şi profesoarei, deoarece consideră că are întotdeauna dreptate, iar atunci când i se dovedeşte contrariul, se simte atacat şi se apără, apelând la replici agresive.                           Pentru că nu mai avea foarte mult timp din oră, profesoara începe să predea noua lecţie, cu toate că în clasă era gălăgie, din cauza „băiatului rău” care râdea fără motiv, îi agrena şi pe colegii lui la discuţii, vorbea neîntrebat. Acelaşi Dan, care luase patru, vrea la toaletă. Profesoara nu îl lasă, iar băiatul pleacă din clasă, având următoarea replică: „- Oricum sunt ca şi absent. La revedere!” Profesoara continuă lecţia, acum fiind linişte în clasă, urmând observaţia că dacă nu va termina, elevii vor avea de copiat lecţia din manual, ca de obicei.


Prezentaţi (pe scurt) faptele:
      Clasa a VIII-a B așteaptă  profesoara de română în gălăgie, doi dintre elevi ajungând să se bată. Profesoara întârzie, iar când intră în clasă face câteva observaţii şi dă nota patru unuia dintre elevii care s-au bătut. Acesta oricum nu avea notă şi fiind considerat “băiatul-rău”, e tratat ca şi când ar fi absent. În încercarea profesoarei de a recupera timpul scurs, aceasta începe lecţia nouă în gălăgie. Pentru că nu este lăsat la toaletă, “băiatul-rău” pleacă din clasă, pe motivul că oricum e ca şi absent. Profesoara continuă lecţia în linişte.

1.      Care sunt cauzele şi efectele/consecinţele problemei?
Cauze:
- întârzierea la oră a profesoarei; (materialele pentru oră trebuie pregătite din timp);
- modul în care profesoara rezolvă problema băieţilor care s-au bătut şi acordarea pedepsei (pedepsirea unui elev implicat, acordând nota 4, pentru că oricum nu avea note.);
-lipsa abilităţii cadrului didactic de a impune respect, catalogarea unui elev, atribuind etichete (elevul care oricum e absent), precum şi tolerarea gălăgiei la oră;
-lipsa de motivaţie, de interes a elevilor (adesea sunt puşi să copieze lecţia din manual.).
.Efecte/Consecinţe:   
-          Gălăgie și haos total, care culminează cu o bătaie între doi băieţi.
-          Deranjarea elevilor care vor să înveţe, precum şi deranjarea celorlalte clase, care aud gălăgia în lipsa profesoarei ;
-          Desfăşurarea orei în condiţii anormale, ceea ce afectează toţi elevii clasei.
-          Pierderea timpului pe care profesoara ar fi trebuit să îl aloce procesului instructiv-educativ
2.      Descrieţi sintetic situaţia aşa cum o vedeţi dumneavoastră.
În situaţia prezentată, profesoara reprezintă ea însăşi o problemă, acest lucru fiind observabil din comportamentul pe care îl afişează. Faptul că profesoara întârzie pentru a lua o carte de la bibliotecă, pe care oricum nu a folosit-o, dă posibilitatea elevilor de a se comporta inadecvat, dezlănţuind haosul şi instalând o stare de dezordine care duce la conflictul dintre doi elevi. Atitudinea pe care o are profesoara atunci când tratează conflictul dintre cei doi băieţi este una inadecvată. Pedepsirea elevului pe motive nepotrivite fac dovada faptului că profesoara este incapabilă să distingă între probleme de disciplină şi evaluarea şi acordarea notelor. De asemenea, notele pe care un elev le are la o disciplină nu constituie un criteriu de absolvire a vinei atunci când elevul este implicat într-un conflict.                                                                                                   
Profesoara este interesată doar de  încadrarea în timp, fără să ţină cont că varianta copierii lecţiei din manuel nu este soluţia favorabilă pentru a termina predarea lecţiei. Faptul că elevul etichetat (chiulangiul şi “băiatul-rău”) pleacă la toaletă, chiar dacă nu are permisiunea, demonstrează că între profesor şi elev nu există o relaţie de respect, ci din contră, elevul îi răspunde pe măsură. Din moment ce profesoara îi spune că el oricum se află în clasă, dar e ca şi cum ar fi absent la oră, această observaţie îl face pe elev să îşi însuşească acel statut de “elev prezent fizic”, şi îl face să se comporte ca atare, angrenându-i şi pe  ceilalţi colegi în jocul său de a crea gălăgie, de a deranja ora, periclitând desfăşurarea optimă a activităţii instructiv-educative. Doar în momentul în care “chiulangiul” pleacă din clasă, ora se poate desfăşura fără a fi perturbată.
3.      Care sunt posibilele soluţii pe care le-aţi adopta?
Eu consider că întreg haosul ar fi putut fi evitat dacă profesoara nu ar fi întârziat. De asemenea, consider că profesoara a trecut superficial şi incorect asupra conflictului dintre cei doi băieţi. Problemele de disciplină nu trebuie confundate cu problemele pe care le deţine elevul cu privire la nivelul cunoştinţelor şi situaţia absenţelor.  În loc de a da nota patru unuia dintre participanţii la conflict, doar pentru că nu are note şi celuilalt nicio notă, pentru că are note bune la română, aş fi încercat să aflu cauzele care au determinat conflictul şi aş fi încercat să îi pedepsesc sub altă formă pe amândoi. Spre exemplu, i-aş priva de pauza următoare pe amândoi, i-aş pedepsi prin însărcinarea lor cu un set de exerciţii pe care să le rezolve în pauză, aş lua legătura cu dirigintelele, i-aş pune să îşi ceară scuze unul altuia.                                                                                  
De asemenea, nu aş fi etichetat niciun elev cu statutul de “chiulangiu” sau “băiat-rău”, ci aş fi ales să integrez elevul-problemă în rând cu ceilalţi colegi. Aş fi încercat să fac şi câteva exerciţii practice, l-aş scoate la tablă chiar şi pe elevul problemă, astfel, acest elev, observând că este integrat, şi nu este considerat elevul care oricum e prezent doar fizic, nu ar fi plecat din clasă. În cazul în care elevul nu ar fi vrut să iasă la tablă, aş fi încercat să îl implic şi mai mult, acordându-i statutul de ajutor în distribuirea materialelor. Astfel acest elev nu ar mai avea timp de alte preocupări. Pentru a putea începe lecţia fără a fi gălăgie, aş fi optat pentru un joc, un rebus, sau o ghicitoare, care să capteze atenţia elevilor, să îi facă atenţi, neacordând şansa niciunui elev de a fi “măscăriciul” clasei, deranjându-i pe ceilalţi colegi
4.      Care este recomandarea dumneavoastră?

În ceea ce priveşte recomandarea mea, consider că profesoara trebuie să îşi rectifice comportamentul, modul de predare, şi priorităţile atunci când are de predat o lecţie.  În acest sens, aş recomanda participarea profesoarei la diferite cursuri de perfecţionare care să o îndrume şi să îi acorde sfaturi pentru a şti cum trebuie manageriate situaţiile conflictuale şi cum trebuie adaptate acestea atunci când se ivesc în timpul orei.

PROIECT DE LECŢIE - Notiuni de fonetică


Unitatea de învăţământ:  
Propunător:  
Aria curriculară: Limbă şi comunicare
Disciplina: Limba şi literatura română
Data:  
Clasa: a V-a
Subiectul: Noţiuni de fonetică
Tipul lectiei: Lecţie de fixare a cunoştinţelor
Timp : 50 minute
Scopuri derivate din obiectivele de referinţă 1.1, 2.6, 2.4, 4.3:
  • Consolidarea cunoştinţelor privind noţiunile de fonetică;

  • Dezvoltarea operaţiilor gândirii;

  • Formarea priceperilor şi deprinderilor vizând corectitudinea gramaticală a enunţurilor.

Obiective operaţionale:                
O1: să definească vocalele, semivocalele, consoanele, ditongul, triftongul, hiatul,       silaba, accentul
O2: să identifice sunetele si grupurile de sunete
O3: să precizeze structura unor cuvinte( litere si sunete)
O4 să accentueze corect cuvinte
O5: să despartă corect cuvinte în silabe.
Metode şi procedee:
∆  conversaţia euristică, conversaţia, explicaţia, exerciţiul, , munca individuală
Materiale didactice:
manual, tabla
 Forma de organizare a activităţii: frontal, individual.

Bibliografie: Manualul de Limba Română, clasa a VII-a, Editura Humanitas, autori: Alexandru Crişan, Sofia Dobra, Florentina Sâmihăian.


Momentele lecţiei
Dozare
Ob.      op.
             Conţinutul ştiinţific al lecţiei
                     Strategia didactică
Evaluare
Metode
Materiale
Forma de organizare

Momentul introductiv
2 min.

Pregătirea materialelor de lucru şi asigurarea climatului afectiv necesar desfaşurării orei. Se face prezenţa.
Conversaţia
Catalogul
Frontal

Captarea atenţiei şi reactualizarea noţiunilor ancoră
10 min.







O1
Verificarea calitativă (prin sondaj) a temei pe care elevii au avut-o de pregătit acasă. Se corectează eventualele greşeli, se oferă explicaţii suplimentare.
Prin activitate frontală se verifică noţiunile:teoretice fonetică.
Ce este fonetica?
Prin ce sunt reprezentate in scris sunetele?
Cum se impart sunetele limbii române?
Ce sunt vocalele şi care sunt ele?
Ce sunt consoanele?
Ce sunt semivocalele?
Care dintre vocale pot fi semivocale si care nu pot fi niciodată?Câte vocale există într-o silabă?
Ce este diftongul?dar triftongul? Dar hiatul?
Ce este silaba?Cum se numesc cuvintele alcătuite dintr-o silabă?
Conversaţia


Explicaţia








Conversaţia
Conversaţia     



Caiete





Frontal


Frontal











Frontal
Aprecieri verbale

Aprecieri verbale

Anunţarea subiectului lecţiei şi a obiectivelor
2 min.

Se va purta o scurtă discuţie despre importanţa practică a regulilor fonetice şi mai ales importanţa despărţirii corecte în silabe,drept pentru care va avea loc această ora de consolidare a cunoştinţelor. Se trece titlul lecţiei pe tablă. Elevii notează titlul în caiete.
Conversaţia     
 Tablă                      Caiete

Frontal

Dirijarea învăţării
22 min.


O2
O3


O4







O2






O5
Se rezolvă exercitii.
1.Precizează câte sunete şi câte litere sunt în cuvintele: cerc, ciorapi, ghete, gem, chior, ochelari.                                                              2.Indică diftongii, triftongii si hiatul în cuvintele: toamnă, ploioasă, teatru,nu-i, vreau, aur.                                                      3.Subliniază varianta accentuată corect: butelie-butelie, avarie- avarie, sever-sever, antic-antic                                                               4. Găseşte câte două cuvinte care să conţină:
• diftongul oa
• triftongul eai
• hiatul i-e
2 Pentru fiecare cuvânt din prima coloană alege:
numărul de sunete corespunzător din a doua coloană:
a. cheama .......         A.-3 sunete
b. ciot .......                 B.-4 sunete
c. exact......                C.-5 sunete
d. ghetar.......             D.-6 sunete
e. Olteanu.....            E.-7 sunete
3 Despărţiţi în silabe cuvintele:
• atlet• lacrămioara• albastru• examen
• imatur• funcţie• sculptură
4 Subliniaţi forma corectă a următoarelor cuvinte:
• basm/bazm
• a escalada/a excalada
• excorta/escorta
• zmeu/smeu
5 Se dau următoarele silabe:
fii plu ste su taj ne cin a că punc drept
Formaţi cu ele cuvinte bisilabice
Exerciţiul   
 

Conversaţia




Conversaţia


Conversaţia

















Conversaţia

Tabla
Caiete










Caiete
















Caiete

Frontal




Frontal




Frontal
            



















Frontal
Aprecieri verbale




 Aprecieri      verbale








Feed-back/Evaluare
12 min.


O5
Evaluarea se va realiza printr-o fişă de muncă independentă: Alcătuiţi un text de maxim şapte rânduri în care să vă exprimaţi părerea despre această oră. Identificaţi, apoi, din text trei cuvinte care să conţină grupurile de sunete învăţate şi despărţiţi în silabe alte cinci cuvinte.
Exerciţiul



Conversaţia    
Caiete






Individual




Formativă
Asigurarea retenţiei şi  transferului
1 min.

Se va transmite tema de casă: ,,Rezolvaţi în caiete exerciţiul  5, 6, 7 de la pagina 53”.
Explicaţia  
Caiete
Frontal

Aprecieri
1 min.

Se formulează aprecieri privind modul în care elevii au îndeplinit sarcinile propuse.

Aprecieri verbale


Journal Writing



  Writing in a journal can help you solving problems. It’s a way of expressing ideas, learning more about yourself, or recording your experiences. The following questions will help you to think about the topics you might write. Answer the questions below:

How are you feeling  today?



Which are your hobbies?



Think about famous persons whom you admire. Write about them.












Model test plus barem - Subiect și predicat

Nume…………………………                                                                     Data………………
Prenume……………………
Clasa………………………..
Test de evaluare

        Citeşte cu atenţie textul de mai jos:

    ,,Făt-Frumos şezu pe un scaun, iar ea şopti o vrajă dulce, şi, cum îl sărută pe frunte, el se prefăcu într-o floare roşie închisă ca vişina coaptă. Ea-l puse între florile din fereastră şi cânta de veselie,de răsuna castelul tatălui ei. Atunci intră şi Genarul.
   - Eşti veselă fata mea? şi de ce eşti veselă? întrebă el.
   - Pentru că nu mai este Făt-Frumos ca să mă răpească, răspunse ea râzând.’’
(Făt- Frumos din lacrimă-  Mihai Eminescu)    

I.                   Scrie în spaţiul rezervat răspunsuri potrivite pentru fiecare cerinţă:

  1. Transcrie din textul dat , un predicat verbal exprimat prin verb la modul conjunctiv, timpul prezent............................................................................................................   5p
  2. Transcrie din textul dat un predicat nominal............................................................    5p
  3. Analizează morfologic şi sintactic predicatul nominal transcris de la exerciţiul 2     10p

      4. Selectează din text un subiect simplu  şi precizează prin ce parte de vorbire este         5p exprimat.....................................................................................................................

5. Transcrie o propoziţie din text, în care există un subiect subînţeles                              5p
.....................................................................................................................................

II.                Alcătuieşte propoziţii în care să existe:

1. Subiect inclus..............................................................................................................    5p
2. Subiect simplu exprimat prin numeral.......................................................................    5p
3. Subiect multiplu exprimat prin pronume personal......................................................   5p
4. Nume predicativ exprimat prin adjectiv.....................................................................    5p

III. Corectează prin rescriere următorul text:
 atunci feciorul îi zise împăratului                                                                                      5p                                                    
tată a venit vremea sămi dai ce miai făgăduit la naştere                                                     5p

IV. Alcătuiţi o compunere de 10-15 rânduri care să aibă o învăţătură morală. În
redactarea acesteia veţi urmări să:            
- accentuaţi caracterul moralizator al compoziţiei                                                                4p
- utilizaţi cel puţin două figuri de stil                                                                                    2p
- utilizaţi cel puţin două imagini artistice                                                                           2p
 - existe un conţinut ideatic adecvat cerinţei                                                                         8p
 - existe coerenţă si echilibru al compoziţiei                                                                       2p    
  
Pentru redactarea întregii lucrări se acordă 12 puncte.
Din oficiu se acordă 10 puncte.
Timpul efectiv de lucru este de 50 de minute.

            BAREM- TEST (Clasa a VI-a)

Subiectul I
1. 5 puncte pentru transcrierea unui predicat verbal exprimat prin verb la modul conjunctiv, timpul prezent                                                                                                              5 puncte
2. 5 puncte pentru transcrierea din text a unui predicat nominal.                                  5 puncte
3. 10 puncte pentru analizarea morfologică şi sintactică a predicatului nominal menţionat la exerciţiul anterior.                                                                                                        10 puncte
4. 5 puncte pentru selectarea din text a unui subiect simplu                                          5 puncte
( 2,5 puncte- selectare subiect simplu
  2,5 puncte- precizare parte de vorbire prin care se exprimă)                                                                                                             2x 2,5 p= 5 p
5. 5 puncte pentru transcrierea din text a unei propoziţii în care există un subiect subînţeles                                                                                                                                     5 puncte
Subiectul II

1. câte 5 puncte pentru alcătuirea unei propoziţii în care există subiect inclus
                                                                                                                                    5 puncte
2. câte 5 puncte pentru alcătuirea unei propoziţii în care există subiect simplu exprimat prin numeral
                                                                                                                                    5 puncte
3. câte 5 puncte pentru alcătuirea unei propoziţii în care există subiect multiplu exprimat prin pronume personal
                                                                                                                                    5 puncte
4. câte 5 puncte pentru alcătuirea unei propoziţii în care există un nume predicativ exprimat prin adjectiv
                                                                                                                                    5 puncte
Subiectul III

- câte 1 punct pentru fiecare greşeală identificată şi corectarea ei:                      10 puncte

„Atunci, feciorul îi zise împăratului:                                                                                                                                    
-          Tată, a venit vremea să-mi dai ce mi-ai făgăduit la naştere!”                                                  
(10x 1p= 10 puncte)
            Subiectul IV

- 4 puncte pentru accentuarea caracterul moralizator al compoziţiei
                                                                                                                        1 x 4p = 4 puncte

4 x 1p = 4 puncte
 - câte un punct pentru utilizarea a două figuri de stil                                                                                                                                                                                    1 x 2p = 2puncte                    
- câte un punct pentru utilizarea a două imagini artistice                                                                                                                                                                                1 x 2p = 2 puncte

- conţinut ideatic adecvat cerinţei  –  10 p /  tratare ezitantă, superficială a cerinţei   5p
    
- coerenţă si echilibru al compoziţiei                                                                            2 p       


Redactarea întregii lucrări:                                                                                                   12 puncte
-unitatea compozitiei     1 punct
- coerenţa textului     2 puncte
- registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului - 2p / adecvare partiala - 1p     2 puncte
- ortografia (0-2 erori - 3p / 3 erori - 2p / 4 erori - 1p / 5 sau mai multe erori - 0p)     3 puncte
- punctuaţia (0-3 erori - 2p / 4 erori - 1p / 5 sau mai multe erori - 0p)     2 puncte
- aşezarea corectă a textului în pagină     1 punct
- lizibilitatea     1 punct